dinsdag 12 september 2017

Bloemencorso Zundert 2017


Dankzij een vriendin uit Zundert heb ik mogen kijken bij de bouw van de praalwagen van vereniging 't Stuk. Snijdend Koud is de naam van de praalwagen, een 'ijskoud' figuur met snijdende messen. Het geheel bevat allerlei bewegende delen.

Bij de eerste keer dat ik ging kijken werd er nog hard gewerkt aan het skelet. Er werd gelast en geplakt. Iedereen doet mee: jong, oud, man, vrouw:




Erg imposant om te zien. Een grote tent met een steigerstellage van wel 4 verdiepingen. Zeker 25 mensen waren er in de weer. Ik hoorde dat de vrijwilligers iedere dag van 19.00u tot 23.00u aan het werk zijn aan deze wagen. (en dan te bedenken dat bij 19 andere buurtvereniging ook hard gewerkt wordt aan een wagen)

Het tweede bezoek bracht ik toen men begonnen was met het 'tikken'; het plaatsen van de bloemen op de praalwagen. Nu was het nog drukker in de tent en waren er minstens 2x zoveel mensen als vorige keer aanwezig. Ook werden er nu nog langere dagen gemaakt door de vrijwilligers.
Voorafgaand aan het 'tikken', zijn de dahlia's volgens kleurplan gezaaid, vervolgens verzorgd en geoogst en zo laat mogelijk worden ze op de wagen gezet, het zijn immers verse bloemen. Elk bloemetje wordt voorzien van een spijker en op de wagen getikt, sommige worden gelijmd.






En dan uiteindelijk het corso en de tentoonstelling de dag daarna:




Hieronder zie je de wagen met de bewegende delen in uiterste stand.


Snijdend Koud behaalde de 11de plaats (van de 20) in het corso. Zondag was de optocht, maandag de tentoonstelling en dinsdag zijn alle praalwagen vernietigd. Woensdag begint het creatieve proces voor het corso van 2018.

Geen opmerkingen: