donderdag 18 april 2013

Daily Art Dose


Ik start morgen met "Daily Art Dose" !

4 april jl. heb ik het project 1 jaar DDD's (dagelijkse digitale tekening) beëindigd. Vervolgens heb ik vrij genomen van het dagelijks plaatsen van een digitale tekening en tsja 
nu kriebelt het (alweer). 
Daily practice, ofwel iets dagelijks doen / dagelijks oefenen heeft iets prettigs, zoals dagelijks de hond uitlaten een routine is die, eenmaal gewend, prettig is. 
Dagelijks een foto plaatsen is een routine die ik al sinds juni 2007 doe, eerst hier en sinds januari 2010 hier.
Nu heb ik besloten verder te gaan met het dagelijks plaatsen van iets van POBSB-art. 
Dit keer wil ik het ruimer formuleren, niet alleen digitale tekeningen, maar alle mogelijke technieken kunnen aan de orde komen, Alles wat me nu interesseert en wat voor mijn werk nu relevant is. Dat kan bv een detail zijn van de rol met modeltekeningen, die ik afgelopen dinsdag maakte van het 5 maanden zwangere model:


of een kijkje in mijn oh zo opgeruimde atelier:


Af of nog in behandeling, dat kan ook. Maar altijd in de vorm van één foto met een kleine toelichting. 
Ik maak hier geen nieuw blog voor, maar vervolg dit op het internetadres van het DDD-blog, dat ik hiervoor een beetje van uiterlijk heb veranderd. Het heet nu Daily art Dose, ipv. Daily Digital drawing en voortaan zal ik labels aan iedere post toevoegen, waar je dan weer op kunt zoeken binnen de blog.
Op het blog kun je (nog steeds) een e-mailabonnement nemen, dan krijg je dagelijks je eigen dosis POBSB-art in de mail. 

vrijdag 12 april 2013

over Yupo



Ik was op internet aan het snuffelen; het werk van anderen op redbubble aan het bekijken en zag daar een werk dat me intrigeerde. Het was gemaakt op YUPO-papier. Daar had ik nog nooit van gehoord en dus snuffelde ik verder op internet, en op youtube kwam ik allerlei instructiefilmpjes tegen over yupo, zoals dit filmpje. Yupo-papier is papier zonder hout, het is dus eigenlijk plastic.  Het neemt geen vocht op, de verf moet aan de lucht drogen. Dat levert verrassende eigenschappen op: je kunt je papier onder de kraan weer schoon maken en het papier blijft altijd mooi glad (het bubbelt niet). Eigenlijk dus eigenschappen die precies tegenovergesteld zijn aan de eigenschappen van rijstpapier. Als gevolg daarvan kun je er goed op 'stempelen' en kun je verrassende waterige effecten creëren, vooral ook in combinatie met vet (oliepastels/vetkrijt/vette handen). Ik ben altijd zeer geïnteresseerd in allerlei soorten (rijst)papier, dus dit wilde ik dus ook heel graag eens proberen!
Dat bleek niet eenvoudig. Tekenwinkels die ik benaderde hadden nog nooit van yupo-papier gehoord en op een nederlandstalige blog las ik dat de betreffende persoon yupo-papier uit de USA liet komen, omdat ze er ook niet aan kon komen in NL. Dus ik zocht verder: vond de groothandel, maar die leverde niet aan particulieren, alleen aan drukkerijen. Want in de drukkerij business blijkt men wel bekend te zijn met yupo. Enfin via een lokale drukker kon ik een paar monstervelletjes krijgen. Dat bood hij mij aan, omdat ik het bij hem alleen in grote hoeveelheden zou kon bestellen.
Het yupo-papier blijkt inderdaad heel gaaf materiaal te zijn! Heel leuk om er op te schilderen en te experimenteren. En dus ook nog heel veel om te leren voordat het eindresultaat een beetje naar mijn zin is. Ik ben helemaal in de ban gekomen van dit papier. Daarom heb ik toch al snel een bestelling gedaan bij de drukker, waarbij een aantal schildervriendinnen meededen, want die waren inmiddels ook al enthousiast geworden over yupo.
Bij deze dan wat eerste yupo-resultaten, let wel: ik ben nog aan het experimenteren. Zo heb ik nu nog niet ontdekt hoe ik het moet fixeren, dus zodra het nat wordt, is de afbeelding weg.

  


 



donderdag 4 april 2013

DDD project volbracht !

Vandaag postte ik DDD no 365, en daarmee heb ik mijn project '1 jaar lang een daily digitale drawing' volbracht en beëindigd.


Tijd voor iets nieuws, maar eerst een 'vakantie' van deze, door mij zelf opgelegde, dagelijkse verplichting. Tijd om na te denken over een nieuw project. Moet er wel een nieuw project komen en zo ja, wat voor project?

Maar eerst even evalueren:


  • De meeste DDD's heb ik gemaakt aan de hand van foto's uit tijdschriften/kranten/boeken/eigen foto's
  • sommige zijn uit het hoofd (ook meteen herkenbaar als zodanig ;-) )
  • sommige zijn van personages op tv gemaakt, tijdens het televisie kijken. deze zijn heel schetsmatig, vanwege de tijdsdruk
  • er zitten diverse zelfportretten tussen
  • sommige zijn naar de waarneming, in ieder geval alle modeltekeningen, een enkel portret, maar ook de diverse interieurs
  • de interieurs ben ik gaan maken naar aanleiding van de expositie van Hockney, die ik in Keulen bezocht en het boek dat ik naar aanleiding daarvan kocht.
  • aan het einde heb ik wat meesterwerken bestudeerd en geprobeerd ze zo goed mogelijk na te maken op de ipad. Wat dat mij heeft opgeleverd is, dat ik eens heel goed ben gaan kijken, hoe ze gemaakt zijn. Het eindresultaat is derhalve niet zo relevant; de 'weg' was voor mij zeer leerzaam.
  • ook vond ik het interessant om te kijken in hoeverre verschillende teken- en schildermaterialen na te bootsen zijn op de ipad, zoals: olieverf, krijt, stripachtige texturen enz. Mijn conclusie is dat heel veel mogelijk is ! Voeg daarbij de alle verschillende afdrukmogelijkheden, de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Ik ben zeer enthousiast. 
  • bij 4 van de 365 ben ik uitgegaan van een (ja, ik zeg het maar eerlijk) 'overgetrokken' foto, zie nr, 2, 3, 7 en 365 (de allerlaatste, zie hierboven)
  • van sommige DDD's heb ik ook een maakfilmpje, omdat de app dat op een bepaald moment aanbood, zoals deze:


en deze:




  • Tekenen op de ipad is puur gemak: het vergt geen voorbereiding (zoals werkruimte klaarmaken), geen nabehandeling (zoals kwasten uitspoelen), is makkelijk mee te nemen, het kan gewoon op schoot en last but not least: je krijgt er geen vieze handen van ! 
  • Mijn persoonlijke favorieten: 10, 54, 64, 88, 125, 157, 190, 234, 260, 295, 362
  • Wat zijn jouw favorieten ??? Vertel het mijhttp://pobsb-ddd.blogspot.nl/