vrijdag 24 september 2010

Vision & Verb: More on Chinese painting: Seals

Vandaag op Vision & verb het verhaal over stempels. Dit was hier al eens verteld, maar nu min of meer hetzelfde in het engels, kijk maar :  More on Chinese painting: Seals

dinsdag 21 september 2010

Site FGTEMA vernieuwd

Ik ben lid van Fotogroep TEMA, een kleine fotoclub, bestaande uit 6 leden. Zojuist heb ik de site van de fotogroep geactualiseerd en ik denk dat het er goed uitziet. neem een klikje, zou ik zeggen:
http://fotogroeptema.blogspot.com/

dinsdag 14 september 2010

Modeltekenen is weer begonnen

Het nieuwe seizoen modeltekenen is vandaag weer begonnen en we vallen met onze neus in de boter. Ons model is 9 maanden zwanger.




zaterdag 11 september 2010

Vision & Verb: About my passion: Sumi-E / Chinese painting

Vandaag ben ik weer aan de beurt bij vision & verb. Ditmaal over mijn passie voor het schilderen op rijstpapier.

klik hier voor het verhaal: About my passion: Sumi-E / Chinese painting

dinsdag 7 september 2010

Galleries vernieuwd

Op de website heb ik de galleries weer vernieuwd.
Best of the rest is aangevuld met heel oud werk (1995 ev) dat ik niet eerder in mijn foto-archief had en dus niet op de website. Tevens nieuw werk. Een aantal treurige gezichten en wat onderwaterwerk.
Computer-art is aangevuld met de 'La vita è Bella' poster.
Drawings is aangevuld met een serie tekeningen die op een rol staan, de rol is in etappes gefotografeerd.
Sumi-E People is aangevuld met 2 nieuwe koppen.

Het laatste werk wordt steeds het eerst getoond.

Morgen beginnen 'de Zolderlingen' - de woensdagavond-schilderclub - weer. Ik heb er zin in. Voor de zomer was ik veel bezig op anders-dan-rijst papier en acrylverf en ook acryllak.

Nu kijk ik er nu naar uit toch maar weer terug te keren naar inkt en rijstpapier.

woensdag 1 september 2010

Over Stempels

Dit zijn mijn stempels:

In de Chinese en Japanse traditie geldt het stempel als de handtekening. Dus niet de geschreven of gekalligrafeerde tekst, maar het stempel maakt het schilderij af en mag dus ook niet ontbreken.. Daarom is een schilder ook zijn eigen stempelsnijder. Een handtekening kan toch immers niet door een ander gemaakt zijn. Ik heb gehoord dat de schilder na het snijden van zijn stempel het stempel op de grond laat vallen. Het stempel krijgt dan een toevallige beschadiging, waarmee het uniek wordt en en niet eenvoudig is te kopiëren door een vreemde.

In een boek van mijn favoriete chinese schilder: Qi Baishi ook wel:  Ch'i Pai Shih, staan naast schilderijen ook een aantal van zijn veelgebruikte stempels. Veel van deze stempels bevatten zijn naam, maar sommige hebben ook een hele andere betekenis. Bijv: een stempel dat ‘I follow my own tradition’ betekent en een stempel dat ‘I care for nothing’ betekent. Dit is dan vaak het tweede stempel op het schilderij, naast het stempel met zijn naam.

In de Chinese traditie worden stempels geschreven in stempelschrift. Een traditioneeel chinees schrift speciaal voor stempels.
Stempelinkt is altijd rood, en zit in een plat bakje. Het lijkt een beetje op lippenstift, plakkerig en vet en het ruikt ook een beetje net zoals lippenstift.

Hoewel ik qua afbeelding niet voldoe aan de traditionele Chinese penseelschildering of het sumi-E schilderij, hoop ik dat qua schildertechniek wel te doen. Daarom wil ik op mijn inktschilderijen deze traditie in ere houden en het stempel als handtekening hanteren. Omdat het mijn handtekening betreft vind ik het ook belangrijk dat ik het stempel zelf heb gesneden en dat het in een taal is die ik zelf kan verstaan. Dus voor mij geen Chinese karakters die ik zelf niet ken en ook geen stempel gesneden door een vreemde. Mijn stempels bevatten westerse letters, of een door mijzelf verzonnen pictogram.


Dit stempel bv is een door mijzelf verzonnen pictogram van mijn naam: het vierkantje symboliseert een rots, de Griekse betekenis van Petra. Het sterretje symboliseert een bloem, en het slingertje een beek. Zo maak ik Petra Over(de)beek Bloem.




Ik heb nu zes gesneden stempels in gebruik en een aantal nieuwe stempels die nog moeten worden gesneden.
Een stempel is ook eenvoudig te veranderen/vernietigen. Schuur het oppervalk van het stempel glad en je kunt opnieuw beginnen.
Stempels zijn doorgaans van steen. Ik heb zelf marmeren stempels en spekstenen stempels. De laatste zijn veel makkelijker te snijden omdat de steen veel zachter is. Ik snij het stempel met de hand, hoewel ik het ook wel eens wil proberen met een dremel oid, want zo een marmeren stempel is erg hard en dus moeilijk handmatig te snijden.